7

3

bijtvuur

Installatiebureau Bij 't Vuur bestaat 90 jaar!
Dat niet alleen, werknemer Jouke Deen is 40 jaar in dienst. Reden voor een Open Dag en een Feestje op vrijdag 18 april. Gert-Jan Nordmann: "Het feit dat we 90 jaar bestaan, is opgebouwd door 4 generaties, het is pas echt bijzonder dat iemand hier al 40 jaar werkt!"

bijtvuur

Nadat hij de ambachtsschool had afgerond ging Jouke Deen 40 jaar geleden per toeval het loodgietersvak in, de grootvader van Gert-Jan was namelijk zijn achterbuurman en gaf hem zijn eerste baan. Gert-Jan: “Er is veel veranderd in de afgelopen jaren, zoals de techniek, het gebruik van sanitair, elektra, verwarming en materialen, maar eigenlijk is het vak van Jouke in de afgelopen 40, of zelfs 90 jaar onveranderd.”

Oude techniek
Jouke is verantwoordelijk voor het zink- en loodwerk, in de vorm van goten, regenwaterafvoer, dakbedekking en gevelbekleding. “De manier waarop energie vandaag de dag wordt opgewekt is heel anders, energie staat niet stil en blijft veranderen, zink en lood niet. Dat is natuurlijk wel grappig. Ons bedrijf is aan de ene kant veel bezig met duurzame technieken, zoals warmteterugwinning en zonnepanelen en aan de andere kant hanteren we de oude techniek en materiaal van het zink- en loodwerk, vooral die combinatie is erg leuk.”

Onderhoudsvrij
Zink is momenteel weer helemaal terug van weggeweest, ook in nieuwbouwprojecten, dat was 20 jaar geleden wel anders. Zink kent een belangrijk voordeel, het is volledig onderhoudsvrij. Jouke: “Als je een dakkapel met hout bekleed, dan moet je dan om de paar jaar weer schilderen, met zink hoeft dat niet.” Gert-Jan vult aan: “Het is daarnaast zeer duurzaam, je kunt het makkelijk 60 jaar gebruiken, recyclen door de corrosie te verwijderen en dan kan het zonder toevoegingen opnieuw toegepast worden. Het gebruik van zink was even teruggelopen omdat op het moment dat het regent, een klein deel van het materiaal oplost in het hemelwater en in ons milieu terechtkomt. Maar als je eventuele vervangers afweegt tegen de duurzaamheid van zink, wint zink het altijd, daardoor zie je het gebruik nu gigantisch toenemen. Als je in een willekeurige stad in Europa op de daken kijkt, zie je overal zink en lood, behalve in Amsterdam, daar zie je vooral pannen. Maar een goed gemaakt zinken dak gaat makkelijk 100 jaar mee, pannen halen dat bij lange na niet.”

Echte specialist
“De manier waarop wij werken is wel veranderd,” vertelt Gert-Jan. “Wat Jouke nu doet, is voor 99% zinkwerk, terwijl 20 jaar geleden, toen ik het vak van hem leerde dat heel anders ging. ’s Ochtends deed je ergens wat elektra, daarna hing je een wastafel op en repareerde je een dakgoot en aan het einde van de middag ontstopte je nog een riool. Dat gaat tegenwoordig niet meer zo, je moet je nu specialiseren. Onderhoud en reparaties aan CV ketels is iets heel anders dan zink- en loodwerk. Toch is het belangrijk dat je weet van elkaar wat er gebeurt en hoe er gewerkt wordt, zeker op het moment dat er problemen moeten opgelost worden, daarom werken wij altijd optimaal samen.”

Vergaarbak voor de Beurs
Jouke is bezig met een vergaarbak voor een regengoot. “Deze zijn niet standaard verkrijgbaar, dus maken we het zelf. Deze bak is eind volgende week te bewonderen aan de gevel van De Beurs. In dit geval hebben we de oude bak nagemaakt, dit model vergaarbak zie je vaker in Edam. Het is belangrijk dat de verhoudingen kloppen, past het aan de gevel en de omgeving?”

Rijksmuseum
Gert Jan vult aan: “Een loodgieter is altijd trots op zijn werk, dat geeft voldoening. Het zink- en loodwerk maken wij voor 95% zelf, wij meten het in, zetten het in de werkplaats en plaatsen het vervolgens ook zelf. Anderen werken soms met bestelbriefjes, zodat een andere partij het kan zetten, maar juist met dit soort werk is dat tussenliggende gedeelte zo belangrijk. Anders weet je niet wat je moet doen als er iets fout gaat, de kennis over hoe een product tot stand is gekomen, is met zinkwerk heel erg belangrijk. We werken door heel Noord-Holland, we komen op de mooiste plekken, zoals het nieuwe Rijksmuseum. Het is maar een klein stukje, maar een gedeelte van het Rijks is van Joukes hand. Als je iets zelf maakt op deze manier, kan het nooit door een machine worden overgenomen. Het zink- en loodwerk vind ik verreweg het mooiste werk van al het installatiewerk dat wij doen, puur omdat je zelfstandig aan het werk bent, jij bepaalt hoe iets eruit gaat zien, vanuit jouw vakkennis maak je iets van a tot z.”
(bron: stadskrant.net)

shade

bijtvuur

bijtvuur